top of page

Fobier

Fobier er en angstreaktion, hvor krop, følelser og tanker er i alarmberedskab og sender panikbølger igennem systemet.

En fobisk reaktion kendetegnes ved at være mere end et almindeligt ubehag. Den kendetegnes ved, at vi har en vedvarende frygt for det, der kan udløse fobien. Man skal bare tænke på det, man er bange for, så kan man mærke ubehaget i kroppen.

Ligeledes kendetegner en fobi sig ved, at personer med en fobi begynder at undgå situationer, hvor det, der udløser fobien, er til stede.

Hvis et menneske eksempelvis har en fobi over for hunde, fugle, højder, vand, eksamen, flyrejser, blot for at nævne nogle af de mest almindelige fobier, så bruger personen uhyre megen tankeenergi på at undgå situationer, hvor disse elementer kan være.

Forbier kan være ret hæmmende og for nogle mennesker decideret invaliderende, især hvis man har mere end en fobi.

Flere og flere mennesker har i de seneste år udviklet sociale fobier i større eller mindre grad, og kalder det nu ikke blot generthed, men beskriver deres reaktioner som en social fobi, hvor frygten for at være sammen med flere og hyppigt nye/fremmede mennesker udløser angst-, panik- og flugtreaktioner.

 

Fobier kan inddeles i tre hovedgrupper.

  1. Faktuel fobi

    1. Den målgruppe, der har en faktuel fobi, ved præcist, hvad de er bange for, og ved præcist, hvornår fobien opstod.
      En faktuel fobi er eksempelvis en fobi for hunde, og startede, da man blev bidt eller blev forskrækket af en hund.

  2. Symbolsk(e) fobier

    1. Denne type fobier er de fobier, hvor folk godt ved, hvad de er bange for men ikke forstår, hvorfor de er bange for dette. Eksempelvis kan man være bange for slanger uden nogensinde at have mødt en slange i virkeligheden. Man kan også være bange for at flyve, selvom man aldrig har prøvet det.
      Fobigruppen kaldes symbolsk, forbi fobien dækker over negative kvaliteter, der er ubearbejdede og uhåndterlige for personen, og svarene på hvorfor man har fobien søges i underbevidstheden ved at forløse fortrængte situationer, hvor man har haft disse negative oplevelser.

  3. Eksistentiel fobi

    1. Denne fobi type adskiller sig ved at være mere gennemgribende end de øvrige to fobityper.
      Eksistentiel fobi dækker over generel angst og er således ikke fokuseret på et isoleret element som eksempelvis eksamen.
      Eksistentiel fobi dækker således over mennesker med en stor frygtsomhed, ængstlighed og uro, der kan udløses af mange forskellige situationer.

Hypnose er et nænsomt og effektivt redskab.

Når man har en fobi, sidder man jo ikke hver morgen og husker sig selv på, at man skal huske stadigvæk at være bange for dit eller dat. Det sker helt af sig selv, og dette er det bedste bevis på, at der ligger det, som nogen vil kalde en blokering eller en barriere - og som andre vil kalde en misforståelse eller et fejlprogram i underbevidstheden. Netop med hypnose er det både let og hurtigt at få kontakt med den del af underbevidstheden, der opretholder fobien og aflære det negative program, så det stopper, så de kræfter, der før har været brugt på fobien, bruges konstruktivt.

I hypnosen/hypnoterapien bliver man guidet tilbage til det chok/traume eller den følelsesmæssige belastning, der er lagret i underbevidstheden, og som har været med til at udløse fobien. I samarbejde med hypnoterapeuten kan man arbejde med disse gamle traumer/følelser. Det vil resultere i en betydelig lindring og sikrer, at man får genaktiveret kontakten med sin modstandsdygtighed og indre tilstand af sikkerhed og overblik, så man kan forholde sig til det, man har været bange for. På nye, enkle og berigende måder.

Afhængigt af, hvor gennemgribende en fobi er, og hvordan motivationen er for at få fobien væk, vil et hypnoseforløb på 4-5 behandlinger kunne sikre, at en fobi stoppes, så personen atter har kontakt med den naturlige sikkerhed og ro, som han/hun har i så mange andre situationer.

bottom of page